Cerave

Cerave
Cerave

Empties

Empties
Empties

Favorites

Favorites
Favorites

Un viitor fara pata / Testarea alunitelor pe 9 si 15 August, la Via Sport


 Iata un subiect care ma preocupa foarte tare. Ani la rand am facut plaja vara, cu protectie solara 15-20, au fost zile in care nu m-am ferit de orele mai periculoase si multe dati cand mi-am ars pielea. Din fericire mi-au fost deschisi ochii la timp, iar acum nu exista zi din an in care sa nu aplic protectie solara 30/50 pe ten si macar 30 pe corp. Recunosc ca am avut disciplina ca nici macar la plimbarea cu catelul sa nu sar peste acest pas.

 Ba mai mult, am ales umbra ori de cate ori a fost disponibila si am preferat hainele care ma acopereau cat mai mult (subtiri, desigur) in detrimentul celor care lasa pielea la vedere.

 Astazi, 9 august, si pe 15 august, se deruleaza campania "Un viitor fara pata" (initiata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Societatea Romana de Cancer), care urmareste cresterea gradului de constientizare privind melanomul, o forma agresiva de cancer de piele. Iata cateva detalii :


" Melanomul este cea mai periculoasă formă de cancer cutanat, iar în stadiile avansate este o boală agresivă și fatală. 75% dintre persoanele afectate de melanom metastatic își pierd viața în primul an de diagnostic. Rata de supraviețuire pentru acești pacienți este de numai 6 până la 9 luni.

Campania pornește și în acest an ca răspuns la situația statistică îngrijorătoare din România ce indică necesitatea programelor de prevenție și educație cu privire la melanom. Principalul obiectiv al campaniei este creșterea ratei de diagnosticare precoce a melanomului malign în rândul populației din România. Astfel, pe durata verii, campania va cuprinde activități menite să faciliteze accesul la educație privind melanomul. În plus, site-ul www.info-melanom.ro este o resursa constantă de informare pe care populația o poate accesa. 

Incidența melanomului crește într-un ritm accelerat în segmentul de populație 25-39, adică exact acei oameni aflați în plină creștere  profesională și individuală. Ca să ne luptăm cu creșterea  incidenței melanomului, este foarte important să ne axăm pe prevenție. Melanomul  este cea mai agresivă formă de cancer cutanat, dar și cea mai ușor de depistat și cu sanse mari de vindecare. Încurajarea autoexaminării alunițelor, facilitarea accesului la informații despre prevenirea melanomului malign – cea mai simplă și la îndemână metodă de prevenție, precum și explicarea consecințelor neglijării semnalelor de alarmă – toate acestea sunt foarte importante pentru  a încetini ritmul de creștere a incidenței melanomului malign”, a afirmat Adriana Melnic, Director Executiv al Societăţii Române de Cancer.   

Sâmbătă aceasta, pe 9 august şi sâmbăta viitoare, pe 15 august, de la ora 17:00, vom fi prezenţi la Via Sport cu o echipă medicală care va testa aluniţele sportivilor de acolo şi  tuturor celor care vin la cortul „Un viitor fără pată”. Ne-am bucura mult dacă ai putea trece şi tu pe la cortul campaniei, mai ales dacă ai aluniţe pe care ai vrea să le supui unei examinări.

 Dacă este descoperit precoce și tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri. "

 O boala cumplita, dar usor de depistat si cu sanse mari de vindecare. Daca sunteti in Bucuresti astazi si sambata viitoare, nu ratati sansa de a va testa alunitele la cortul "Un viitor fara pata", la Via Sport.
 Ne vedem acolo!

3 comentarii

 1. Eu am trecut pe la o caravana asemanatoare cand am fost la mare si tare ma bucur. Mi-am luat o grija de pe cap.

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte bine, Gabi, te felicit! Eu am vrut prin iunie-iulie sa ajung, a fost un program in colaborare cu cabinete dermatologice, dar orele pentru consultatii erau alese cam nepotrivit pentru cineva cu job normal...asa ca nu am reusit sa ajung.
  Sambata asta o sa fiu cu siguranta la control! :D

  RăspundețiȘtergere
 3. Da, programele alea sunt mereu puse in asa fel incat nu poti sa ajungi daca ai o viata de muncitor, program normale, 8 ore. Pacat :(

  RăspundețiȘtergere

Feedback-ul tau ma bucura foarte mult!
I'd love to know your thoughts on the subject! :)